Crinii înfloriți ai Maicii Domnului

Din Minunile Maicii Domnului

La biserica din Markopoulo, în binecuvântată Kefalonie, ne-am închinat la icoana Maicii Domnului Gravaliotissa, care păstra câteva fire de crini cu lujerul uscat, dar cu flori îmbobocite în urmă cu doar 3 săptămâni.

Istoria icoanei și a minunii care se petrece anual este foarte frumoasă. Pe vremea când contele Lianos era stăpânul satului, într-un an, pe la începutul lunii august, a trimis slujbașii să curețe câmpul, la vederea recoltei. Unul dintre slujbași a găsit o bucată mare de lemn în iarbă și, ridicând-o, a realizat că era o icoană a Maicii Domnului! A lăsat icoana într-o căpiță de fân și a mers repede la stăpân acasă, să-l anunțe. Stăpânul fiind ocupat, i-a spus să ducă icoana la Biserica Sfântul Dimitrie. În noaptea care a urmat, stăpânul a visat-o pe Sfânta Fecioară Maria, care i-a spus: „De ce mă iei de la casa mea?” Când s-a trezit, stăpânul a fost foarte speriat, a mers la biserică și a luat icoana la el acasă. În acea vreme, avea o fiică bolnavă, care stătea în cărucior cu rotile. Când fiica sa a văzut icoana, s-a ridicat în picioare și s-a închinat ei, tămăduindu-se pe loc! Stăpânul a construit biserică pe locul în care se aflase icoana.

Dar s-a mai întâmplat un lucru uimitor: slujitorul a găsit în locul în care a aflat icoana și un crin al Maicii Domnului! De aici derivă tradiția locală: în fiecare an, la 15 august, femeile satului culeg crinii Maicii Domnului (o anume specie de crin) și îi țin la icoanele Preacuratei din casele lor. Îi păstrează uscați până în data de 1 august următor, când duc aceste flori la biserică. Preotul deschide geamul care acoperă icoana și pune toate aceste flori uscate la icoană. Între 10 și 15 august, lujerii uscați înmuguresc și florile se deschid! În 15 august, la sfârșitul Liturghiei, preotul deschide icoana și dă crinii Maicii Domnului credincioșilor din biserică.

Pe urmele Maicii Domnului: din viața, cultul și minunile Născătoarei de Dumnezeu, Lumea credinței, București, 2014