Reproșul Sfintei Irina

Despre părintele Gherasim Mikragiannanitul

Atunci când părintele Gherasim [Mikragiannanitul] a terminat slujba Sfinților Rafael, Nicolae și Irina, s-a petrecut următoarea întâmplare minunată.

Veșnic-pomenitul imnograf a trimis slujba la Lesbos, unde cei trei nou arătați Sfinți sunt cinstiți ca ocrotitori. După câteva luni a primit de la niște creștini evlavioși din Mitilini o scrisoare care încredința faptul că i-au văzut în fața Bisericii Thermis din Lesbos pe Sfinții Rafael și Nicolae, care o țineau de mână pe micuța Sfântă Irina, și se îndreptau spre intrarea bisericii. Când au ajuns la ușa bisericii, Sfânta Irina a început să se împotrivească și să refuze să intre. Și creștinii au auzit-o limpede cum se revolta, spunând: „N-o să intru în biserică, fiindcă părintele Gherasim nu mă pomenește nicăieri în troparul lui”.

Părintele Gherasim, când a fost înștiințat despre această întâmplare, a simțit o tristețe profundă și a mărturisit că fără să vrea a ignorat să introducă în tropar numele Sfintei Irina. Și s-a grăbit cu bunăvoință să modifice textul, căutând moduri în care s-o cuprindă și pe Sfântă. Astfel, a inclus-o în noul tropar, pe care l-a compus de la început.

Tasos Mihalas, Părintele Gherasim Mikragiannanitul. Omul, monahul, imnograful