Trifoi cu patru foi

Am cunoscut o doamnă din Rusia care fusese foarte bogată. Astăzi are 80 de ani, este bolnavă, aproape surdă și nici nu mai vede bine. Fusese muziciană, și, pentru că iubește muzica, își dorea foarte mult să aibă un radio mic cu tranzistori. M-am gândit în sinea mea: „Un mic radio ar face-o foarte fericită acum! Ce bine ar fi dacă aș putea găsi unul!” Era în data de 26 mai. Aproximativ zece zile mai târziu, am primit o scrisoare de la o prietenă din Statele Unite ale Americii datată la 26 mai: „Îți pun în plic zece dolari. Aș fi foarte bucuroasă dacă i-ai folosi pentru a ajuta pe cineva.” Echivalentul era exact 300 de drahme!

M-am dus într-un magazin și am zis:
– Vă rog, dați-mi cel mai ieftin radio cu tranzistori pe care îl aveți la vânzare.
– Cel mai ieftin, la 150 drahme, se va strica repede. Avem unul japonez la prețul de 350 drahme, însă vi-l las la 220 drahme.

Era un aparat frumos, care prindea toate posturile. Și ce difuzor avea… se potrivea perfect pentru cineva tare de urechi! Două zile mai târziu, i l-am dus. Așa se fac lucrurile!

Să vă mai dau un exemplu. O doamnă mi-a scris din nordul Macedoniei, anunțându-mă de lipsa acută de mijloace financiare și de faptul că avea nevoie de ajutor urgent. Două zile mai târziu, am primit un telefon de la o altă femeie cu care vizitasem Țara Sfântă. În timpul pelerinajului, ea și-a luxat glezna și am condus-o la spital pentru un examen cu raze X etc. Acum, ea m-a sunat să-mi spună că piciorul era bine și că dorea să contribuie cu o anumită sumă de bani pe o puteam folosi cum consideram că este mai bine. I-am spus:
– Uite adresa doamnei cutare. Trimite-i dumneaei banii.

În câteva zile, cealaltă doamnă mi-a scris să-mi spună: „O doamnă necunoscută mi-a trimis o mie de drahme. Mă simt de parcă aș fi câștigat potul cel mare!” Puteți înțelege cu ușurință ce înseamnă o mie de drahme pentru cineva care se aștepta doar la o sută…

Maica Gavrilia. Asceta iubirii, Ed. Episcopiei Giurgiului