Cimitirul Mănăstirii Putna în noaptea Sfintei Învieri, Paștele

Noi, captivi într-o peșteră, ne mișcăm în întuneric și nu vedem semnalul luminos pe care-l trimite Evanghelia, chemându-ne la viața veșnică.

Viața veșnică! Aș fi vrut să fiu un Gură-de-Aur și un Vasilie cel Mare, ca să vă pun în inimă acest mare adevăr, că există suflet nemuritor, că dincolo de mormânt există viață, că viața nu se sfârșește cu lopata groparului. Nu, mormântul nu este capătul; este începutul unei alte vieți, fără sfârșit. Aceasta o zice Evanghelia, aceasta este credința noastră.

Bogatul din Evanghelie credea că dincolo de mormânt există viață. Ceea ce îl preocupa era în ce mod ar putea să moștenească viața veșnică, care este calea care duce acolo. Și Hristos îi răspunde: Bună este credința, dar care credință? Nu cea teoretică, care se limitează la cuvinte; nu cea negativă, care se limitează la păzirea doar a anumitor „Nu-uri…” (Luca 18, 20), nu cea formală, care consideră suficient să îndeplinim câteva îndatoriri religioase, să aprindem, de pildă, o lumânare. Desigur, nici acest gest nu este de lepădat; aprinderea unei lumânări are un simbolism. E ca și cum ai spune: „Pomenește-mă, Doamne, când vei veni întru Împărăția Ta” (Luca 23, 42). Dar nu ajunge doar asta; trebuie și tu însuți să fii o mică lumânare aprinsă în neamul tău, potrivit poruncii lui Hristos: „Voi să fiți lumina lumii” (Matei 5, 14).

Într-un palat, împăratul avea un măscărici care să-l distreze cu glumele lui. Într-o zi, vrând să se joace cu el, i-a dat măscăriciului un baston, zicându-i:
– Ia-l și, dacă vei găsi unul mai prost ca tine, să i-l dai…

Actorul a luat bastonul cu o oarecare amărăciune. După ani, împăratul s-a îmbolnăvit și era în pericol să moară. S-a dus și măscăriciul să-l vadă.
– Mor, îi spune împăratul, plec într-o călătorie lungă, fără întoarcere.
– Și ai făcut vreo pregătire, Majestate?
– Nu.
– Ei, atunci, înseamnă că l-am găsit pe cel mai prost ca mine! Ia bastonul!

Celelalte greșeli din viață sunt mici. Cea mai tragică greșeală este dacă, în anii puțini pe care îi trăim, nu ne pregătim pentru viața cea veșnică.

Mitropolitul Augustin al Florinei, Kiriakodromion Augustinian. 92 de predici la duminici