Iubirea este forța motrice a tuturor virtuților

Mitropolitul Pavel de Alep

Dintre ultimele cuvinte ale Mitropolitului Pavel (Yazigi) de Alep, fratele Patriarhului Ioan X al Antiohiei și al Întregului Orient, rostite în Muntele Athos.

Iubirea nu se măsoară prin virtuți. Iubirea nu se măsoară prin post, rugăciune etc. Iubirea este scopul și forța motrice a tuturor virtuților. Virtuțile construiesc o persoană nouă, care radiază dragoste către lume.

Deci, așa cum spune Sfântul Ioan Gură de Aur, nu trebuie să fiți printre oameni pentru a fi adevăratul prieten al oamenilor. Adevărata prietenie este iubirea – nu apropierea spațială sau temporală. Uită-te la călugări: toată lumea îi caută, iar pelerinii vin de departe pentru a-i vedea, pentru că simt prietenia călugărilor: adevărata lor prietenie.

Aceasta pentru că monahul are cei mai mulți prieteni din lume. De ce? Pentru că monahul radiază dragoste. Cu alte cuvinte, el se sacrifică, se dăruiește, ascultă pe alții, fără a cere nimic în schimb.

Aceasta este și experiența mea: întotdeauna când am întâlnit un călugăr pe Muntele Athos, am simțit că am un sacrificiu, o ofrandă în fața mea. Aceasta este iubirea care nu poate fi descrisă. Dragoste perfectă: dăruiește fără să iei nimic de la oameni.

Pentru această dragoste, de aceea ne nevoim, de aceea postim. Personalitatea creștinului trebuie să fie caracterizata de sacrificiu de sine, lepădare de sine.

Mitropolitul Pavel de Alep, sursa: asceticexperience.com